joi, 21 iunie 2012
Impresii din Pelerinajul la M-rea Crasna si la Salina de la Slanic Prahova - 30 iunie 2012
Muntele Verde de la Slanic
La masa la Restaurantul din fata Salinei
In drum pe jos spre M-rea Crasna
Manastirea Crasna
altarul de vara unde se slujeste Sf. Liturghie duminica
Stupii Manastirii Crasna
Biserica veche
Un catel jucaus versus parintele staret Nectarie
Lacul cu Nuferi al Manastirii Crasna
Discutii in poiana
Sala de Mese si Arhondaricul Manastirii Crasna
Poza de grup
Icoana Maicii Domnului pictata de Irineu Protcenco care a mai pictat la Manastirea Sihastria Neamt renumitele icoane Maica Domnului indoliata si Mantuitorul cu cununa de spini
inapoi spre masina
Manastirea Ghighiu
Cum a fost? Foarte foarte frumos. Pozele de mai sus cred ca sunt mult mai graitoare decat cuvintele de mai jos.
Nu ma voi lungi cu multe ganduri si descrieri. In salina am stat aproximativ 2 ore. Spre marea mea surprindere, recent s-au deschis mai multe galerii in salina. Acum se viziteaza mult mai mult. Inainte de invarteai intr-un cerc. Acum te dor picioarele de atata plimbare. Este atat de mult spatiu incat consider ca ar fi bine sa ca cei ce se ingrijesc de Salina sa il foloseasca cat mai util. Ar trebui construit un loc de joaca special pentru copii asa cum sunt in marile parcuri. Ar trebui mult mai multe activitati cum sunt in alte saline modernizate din tara. Este foarte frumos in salina, ai activitati dar e loc de mai bine. Nu am pus poze din salina pentru ca acolo nu prea e lumina si nu au iesit bine.
Unele persoane din grup au facut o remarca foarte adevarata. Pretul este foarte mare. 16 lei adulti si doar 14 lei pentru pensionari. Pentru pensionari reducerea ar trebui sa fie de 50%. Pentru grupuri de minim 30 de persoane pretul e de 12 lei. Tot este mult. Cred ca este o lege a turismului. Nu mi se pare corect ca un grup sa primeasca reducere numai daca sunt 30 de persoane.
Daca unele persoane care au mai ajuns si la alte saline, nu au fost atat de impresionate de salina de la Slanic Prahova, totusi au fost profund impresionate de Manastirea Crasna. Aceasta este impresia tuturor pelerinilor. Cadrul natural in care este situata este de vis. Am coborat si am urcat pe trepte naturale formate de radacinile copacilor prin padure, am trecut un parau pe o punte de lemn de vis.
Manastirea este o adevarata splendoare. Arhitectura si arta lucrarii, dragostea frateasca cu care ne-a intampinat parintele Staret Nectarie a manastirii Crasna, florile si verdeta cu care manastirea e imbracata mereu ca intr-un vesmant de sarbatoare, lacul cu nuferi si painea de casa calda abia scoasa din cuptor daruita noua de parintele staret au imbatat sufletele noastre intr-o dragoste de frumos si de sacru. Nevoia de Dumnezeu si trairile frumoase au determinat pelerinii nostri sa imi ceara sa mai revenim impreuna inca o data la aceasta manastire, insa de aceasta data sa ramanem peste noapte in linistea codrilor, in zumzetul albinelor si in susurul apelor.
Ne-am deplasat cu un microbuz de 20 de locuri. Domnul Nicu - soferul a fost de nota 10 cu felicitari!
Vom mai reveni aici!
Cateva lucruri importante de stiut despre Salina de la Slanic Prahova :
- Salina de la Slanic Prahova este cea mai mare din Europa.
- Aerul puternic ionizat este foarte indicat in problemele respiratorii. Efectele positive sunt vizibile.
- Se vor cobora aproximativ 800 de metri in pamant.
- Salina va propune unele activitati precum jocuri de ping pong, plimbari cu masinute cu pedale, vizitarea muzeelor de sare si de statuete, un meci de fotbal sau o relaxare in balansoare sau pe paturile special amenajate.
- In salina este o temperatura constanta de 12-13 grade indiferent de vremea de afara. Deci daca mergeti, sa va imbracati mai bine!
Author: Mohammad
Mohammad is the founder of STC Network which offers Web Services and Online Business Solutions to clients around the globe. Read More →
luni, 4 iunie 2012
Impresii din Pelerinajul prin Oltenia spre Prislop din 13-15 iulie 2012
PELERINAJUL IN IMAGINI
Am plecat din Bucuresti vineri seara la ora 17.30. Ne-am cazat la M-rea Clocociov din orasul Slatina, o manastire foarte frumoasa insa putin cunoscuta si cu o istorie foarte interesanta. Cazarea de aici a fost de lux. Maicile, o mare parte din ele venite din Bucovina, au fost foarte dragute cu noi si ne-au pus seara si dimineata urmatoare la masa. Sambata dimineata am participat la Sf. Liturghie, dupa care am luat micul dejun si apoi maica ghid ne-a vorbit despre manastire.
A urmat manastirea Brancoveni ce se afla in drum spre Orasul Caracal, ctitorie a mai multor domni intre care si Domnitorul Constantin Brancoveanu.
Am descoperit aici un izvor tamaduitor unde istoria spune ca aici s-ar fi vindecat miraculos insusi Matei Basarab.
Am vizitat si muzeul manastirii. Jos, in pivnita lui Matei Basarab sunt vechi ramasite din monumentala manastire Vacaresti din Bucuresti distrusa de regimul comunist.
Drumul ne-a condus apoi spre Craiova unde am vizitat biserica Madona Dudu unde ne-am inchinat la Icoana Facatoare de minuni a Maicii Domnului.
Icoana Facatoare de Minuni de la Biserica Sfanta Madona Dudu
S-a facut pranz. Foamea incepea sa robeasca pantecele noastre. Asadar ne-am indreptat pasii grabiti catre cel mai apropiat restaurant: Restaurantul Militar. Insa aici am dat de o chelnerita plictisita care nu stia ce mancare are deja gatita in bucatarie. Restaurantul avand doar o singura persoana la bucatarie iar chelnerita miscandu-se foarte agale dupa ce ne-a luat comanda, am considerat pe buna dreptate ca vom pierde prea mult timp aici. De aceea, ne-am ridicat si am plecat.
Ne-am oprit insa la o pensiune de exceptie intre Craiova si Filiasi, o pensiune rustica unde servirea si masa au fost de 10 cu felicitari! Este vorba de pesiunea de mai jos:
Am ajuns si la Manastirea Tismana. Aici slujba de seara s-a tinut intr-un paraclis improvizat in muzeul manastirii. Biserica veche se afla in renovare.
Ne-am cazat la Pensiunea Plaiul Castanilor. Gazdele noastre au fost de nota 10, amandoi de meserie profesori. Ele ne-au ajutat sa facem un gratar de pastrav cu mujdei de usturoi si cu mamaliguta, alaturi de un pahar de tuica si de vin. O masa gustoasa si copioasa la gratar facuta ad hoc de pelerinii nostri. Pastravul l-am cumparat proaspat de la pastravaria manastirii:
Pensiunea avea un lac in spate, un mini teren de joaca si o terasa frumoasa unde am facut si servit gratarul de pastrav.
Duminica de dimineata inca de la ora 6.30 am plecat spre M-rea Prislop. Am oprit mai intai sa cumparam flori sa ducem si noi la mormantul parintelui Arsenie Boca. Acum pot spune ca a fost punctul forte al pelerinajului. Aici, la Prislop, daca ajungi o data, locul acesta te va rechema mereu. Acelasi sentiment l-am mai simtit in legatura cu M-rea Putna din Bucovina. La Putna te recheama Sf. Voievod Stefan si Maica Domnului, iar aici, la Prislop, Parintele Arsenie Boca, Sfantul Ardealului.
Apoi la ora 14.30 eram la M-rea Lanici unde am servit o masa cu binecuvantarea parintelui Staret Ioachim.
Am oprit si la Targu Jiu la capodoperele marelui scluptor Constantin Brancusi.
Poata Sarutului
Masa tacerii
Author: Mohammad
Mohammad is the founder of STC Network which offers Web Services and Online Business Solutions to clients around the globe. Read More →
Abonați-vă la:
Postări (Atom)
0 comentarii: